13 augusti 2012

(Student)bostad mystiskt försvunnen

Studenter i Sverige har hyfsade ekonomiska möjligheter att efterfråga hyresbostäder, inte minst tack vare studiemedelssystemet. Ändå är det brist på bostäder att hyra. Är inte det konstigt? När någon i en marknadsekonomi vill köpa eller hyra något brukar det ju ofta dyka upp säljare illa kvickt. Problemet som konsument brukar ju snarare vara att man översvämmas av allsköns erbjudanden och reklam från säljare, även i situationer när man inte vill köpa något. Hur kommer det sig att så få vill bygga och hyra ut bostäder till studenter och andra, trots att efterfrågan om att få hyra finns?

En viktig förklaring är hyresregleringen. Om man på grund av reglering inte får hyra ut bostäder till de hyresnivåer som krävs för att det ska vara en rimlig investering att bygga och hyra ut riskeras det att inte byggas bostäder. Bruksvärdesystemet som idag ligger till grund för hyrorna behöver reformeras i riktning mot att bättre spegla marknadspriser.

En bostad är visserligen inte vilken vara eller tjänst som helst. Det är viktigt att upprätthålla förutsebarhet för hyresgäster och att undvika snabba och stora hyreshöjningar. Däremot är det orimligt att långsiktigt behålla hyresnivåer som kraftigt avviker från vad som är marknadsmässigt. Om man vill ge ekonomiskt utsatta personer bättre förutsättningar på bostadsmarknaden kan det vara bättre med riktade stöd såsom höjt studiebidrag, bostadsbidrag eller bostadstillägg för pensionärer, som stärker dessa individers förmåga att hävda sig på marknadsmässiga villkor. Att som idag tvångssätta hyror på konstlat låga nivåer leder bara till en svart marknad och ineffektiva beslut i bostadsfrågor från alla typer av aktörer. Den samhällsekonomiska ineffektivitet som följer av att priset på något så viktigt som hyresbostäder tvingas avvika från marknadspris slår tillbaka mot oss alla, även mot dem som sitter med hyreskontrakt i attraktiva lägen och ofta pekas ut som "vinnare" på det rådande systemet.

Det finns många fördelar med att få till stånd en utveckling där det byggs och efterfrågas fler små lägenheter, inte minst i storstadsregioner som Stockholm. Studenter behöver fler prisvärda hyresbostäder där standarden inte behöver vara den högsta. Är studenter exempelvis i behov av lika många parkeringsplatser som andra boende? Med "compact living" kan man ha det bra, trots begränsad boyta. Digitalisering innebär möjligheter till ett materiellt sett anspråkslösare liv som är bra både för miljön och den egna plånboken. Miljöpotentialen av en förtätad stad med många invånare är också stor.

Johan Lind
Liberala Studenter Stockholm

1 kommentar:

  1. Ifrågasätt istället idén att förflytta tiotusentals människor runt landet enbart för studier.

    Det är väldigt få studier som inte kan genomföras på distans med ett fåtal möten på plats för eventuella labbar, studiebesök, tentor eller vad det nu kan vara.

    Helt orimligt att tro att samhället ska finansiera förflyttning av studenter och ha massa tomma lägenheter för dessa i de kommuner som råkar vara populärast.

    Men det kanske är för radikalt tänkande för liberaler ?

    SvaraRadera