7 november 2012

Höjd matmoms skulle minska matsvinnet

Att höja matmomsen till samma nivå som övrig konsumtion skulle troligen bidra till att minska det stora svenska matsvinn som både drabbar miljön samt tynger medborgarnas och kommunernas ekonomi. I Sverige ligger mycket av matsvinnet hos oss konsumenter, vilket innebär att vi alla behöver ta ett större ansvar. I takt med att mat, tack och lov, utgör en allt mindre del av många svenskars kostnader, behöver de ekonomiska incitamenten skärpas genom höjd matmoms från 12 till 25 procent. Det skulle göra maten 11,6 procent dyrare och därmed öka skälen att inte köpa hem mat som kastas. Man blir i praktiken uppmuntrad till att titta igenom kylskåpet noggrannare så att varor som gömmer sig längst bak i kylen inte blir för gamla innan man hinner äta upp dem.

En momshöjning på mat skulle kosta en eller ett par hundralappar per månad för de flesta, vilket förstås skulle vara tungt för låginkomsttagare och vissa barnfamiljer. Man måste dock komma ihåg att högre momsintäkter från mat skulle innebära möjligheter att sänka skatten på arbete och pensioner i motsvarande grad. Detta skulle vara en vettig skatteväxling för miljön. Samtidigt kan man kombinera en momshöjning på mat med att också höja de olika grundskydden i samhället såsom socialbidragsnormen, bostadsbidraget, studiemedlet och barnbidraget med någon hundralapp.

Att minska sitt matsvinn är ekonomiskt lönsamt, vilket är intressant eftersom dyrare ekologisk mat nog har bidragit till att sprida motsatt bild kring miljövänlighet och privatekonomi. Att man kan minska sitt ekologiska fotavtryck utan särskilt stora uppoffringar är ett viktigt budskap som förtjänar att spridas. Att vara miljövänlig är faktiskt ofta bra för den egna plånboken, utöver de moraliska argument som naturligtvis finns.

DN ledare. SvD. DN. DN. Svt. SvD. SvD. AB. SvD.

1 kommentar:

  1. Fast detta skulle ju bara slå hårt mot fattiga som redan idag har svårt att få pengarna att räcka till.
    De som förmodligen står för största matsvinnet har ju ändå råd att fortsätta med det.

    Typiskt borgare att inte tänka längre än näsan räcker.

    SvaraRadera