10 februari 2010

Köttigt klister

Köttklister låter kanske inte så gott. Många är de som upprörs över att Sverige i EU-kommissionen röstat ja till påfundet, som även kallas fibrimex. Det kan användas till att sätta ihop köttbitar till vad som ser ut som ett helt köttstycke, precis som man redan gör med till exempel skinka.

Men faktum är att produkten främst består av ett enzym (trombin) och ett protein (fibrinoen) som utvinns ur blod från grisar och kor. Alltså ungefär som leverpastej och blodpudding, fast utan blodet och de syntetiska tillsatserna.
Varor innehållande fibrimex kommer att märkas med "Kommer från sammansatta köttdelar”, vilket gör det möjligt för konsumenten att välja bort köttklistret. Och just för att detta ska vara möjligt får inte restaurang- och cateringbranschen tillaga hopklistrat kött.

Så kanske var det inte så farligt ändå? Vi kan ju trots allt välja att avstå.

Caroline Le Lann Roos

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar