17 januari 2012

Nödvändig omsvängning kring bilismen

Som liberal vill man gärna vara teknikoptimist, men man måste samtidigt förhålla sig till verkligheten såsom den faktiskt ser ut. Stadsbilismens bekymmer förefaller tyvärr inte kunna lösas inom rimlig tid enbart via teknikutveckling. Miljöministerns budskap att biltrafiken av miljöskäl måste minska innebär en välkommen omsvängning efter en period av alltför teknikoptimistisk hållning på högsta ort.

På global nivå finns klimathotet att ta hänsyn till. Lokalt är stadsbilismen problematisk genom farliga avgaser, att däckens friktion mot vägbanan river upp skadliga partiklar, larmrapporter om skadliga partiklar från fordonsbromsar, buller, olycksrisker och att stora centrala utrymmen tas i anspråk. Trafiksystemet i Stockholm behöver ställas om i riktning mot fler gångtrafikanter, cyklister och utbyggd kollektivtrafik. Höjda och utökade trängselavgifter i Stockholm är rätt och rimligt. Parkeringsavgifterna bör även justeras uppåt.

Att använda ekonomiska styrmedel och marknadskrafter är en liberal väg framåt. Då väljer människor bort just de bilresor där de själva bedömer att bilen inte längre innebär en tillräckligt stor nytta för att motivera kostnaden. De bilresor där bilen verkligen tillför ett stort värde jämfört med andra färdsätt kommer däremot överlag att fortsätta genomföras.

Johan Lind
Liberala Studenter Stockholm

SvD. GP. Kökollen. DN. SvD. SvD. DN. Gp. E24. SvD. SvD. SvD. SvD. GP. SvD. Trafikverket. SR. SvD.

6 kommentarer:

 1. skitsnack sluta att ta ner regnskogen och odla mera skog så är detta löst

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Vilken djävla omsvängning, en fet Center tant som kommer åka ur riksdagen börjar svamla. Jag har inte röstat på Henne eller 40 miljoner invandare till Sverige rödhårig ung fjompa.

  Byt ut C mot SD i alliansen...............

  SvaraRadera
 4. Äntligen har centern, och tydligen också liberal ungdom, fattat vad forskare och verklighet länge visat. Men ännu finns det gott om folk, som inte orkar ta till sig verkliga fakta, det är bara att se kommentarerna ovan.

  SvaraRadera
 5. Bilismen i sverige är nödvändig för att vi inte ska få ekonmisk kollaps.
  Miljölobbyn förstör för det verkliga beskymret: att vi är på väg att få slut på fossila bränslen. Sverige är extremt oljeberoende. Vi bör därför göra allt för att minska detta beroende. Elhybrider, metanol alt. miljödiesel från skog och till viss del biogas bör vara prio 1 i svensk energipolitik och kanske över huvudtaget de närmsta 10 åren. Åtminstone bör vi all industri, allmänna kommunikationer och samhällsviktiga funktioner ha endast inhemsk bränsle.
  /holger

  SvaraRadera
 6. När liberaler går i den omsorgsfullt riggade miljösocialism-fällan gräver de sin egen grav.

  "Klimathotet" är en bluff, atmosfären består av 80% kväve, 20% syre och 0,035 promille koldioxid, av vilket vi producerar 1% årligen. Våra koldioxidutsläpp påverka inte klimatet, solen och växthuseffekten jobbar helt på egen hand.

  Det är sant att det finns gränser för hur mycket bilar man kan ha på södermalm, det betyder inte att populistiska politiker ska göra det ännu svårare, eller att de ska höja skatter och tvinga av ännu fler bilen. Bygg förbifarten så behöver inte folk som inte ska in till stan passera kungsholmen helt i onödan.

  Ingen behöver socialistiska liberaler, byt ner er till riktiga socialistiska partier om ni inte kan tänka själva.

  SvaraRadera