15 oktober 2011

Effektivt boende centralt för framtiden

Det är positivt att allt fler inser fördelarna med att bo i effektiva bostäder där varje kubikmeter används smart. Mindre bostäder innebär stora vinster för miljön och många fördelar för den enskilde. Med compact living kan man ha det bra, trots begränsad kvadratmeteryta. Digitalisering innebär möjligheter till ett ytmässigt och materiellt mer anspråkslöst liv som är bra både för den egna plånboken och miljön. Det finns många dolda kostnader med att samla på sig prylar.

Särskilt i storstadsregioner som Stockholm finns det många fördelar med att bygga och efterfråga fler små lägenheter. Potentialen av en förtätad stad med många invånare är stor. Att undvika bilberoende är också mycket angeläget. När en mindre del av inkomsterna läggs på boendet ökar samtidigt efterfrågan på avancerade varor och tjänster i ekonomin. Det leder till framtagandet av allt bättre produkt- och tjänsteerbjudanden från företagen och att Sverige blir ett mer intressant land för många olika aktörer att verka i.

Särskilt studenter och unga behöver billiga bostäder och därför bör fler yteffektiva lägenheter byggas. Genom att satsa på mindre lägenheter mildrar Sverige samtidigt risken för överbyggnation av stora bostäder och efterföljande bomarknadskriser som riskerar att tynga ekonomin länge. Finanskriserfarenheterna från USA och Spanien visar vad som kan hända om man har en alltför stor byggsektor som bygger för mycket på lånade pengar.

Johan Lind
Liberala Studenter Stockholm

SvD. SvD. SvD. SvD. Exp. DN. DN. DN. DN. GP. GP. DN SvD. SvD. SvD. DN. DN. DN. SvD. SvD SvD. GP. GP. SvD. SvD. Exp. DN. SvD. SvD.

4 kommentarer:

 1. Ni är en samling idioter! Fattar ni inte att 50.000 nya hyresgäster nettoinvandrar årligen? Detta är hela förklaringen till den ständigt förvärrade bostadsbristen.

  Vill ni ha massinvandring, så bygg åtminstone bostäder åt de invandrade. Annars förvärrar ni ständigt bostadsbristen.

  Jag mår illa av den låga intelligens liberala stundenter visar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klartexten:
   Till Stockholm nettoinvandrar enligt SCB årligen runt 15.000. Mellan 1850 och 1930 femdubblades Stockholms invånarantal. Det löste man genom att bygga bostäder. Vad som är massinvandring kan ju diskuteras. Personligen tycker jag det är bra att vi tar emot många invandrare (jag bor också i ett invandrartätt område så det handlar inte om att var PK som jag gissar är ditt svar).

   Jag håller alltså med dig om att politikerna måste verka för att fler bostäder byggs (med tanke på inflyttning och att det föds många). Plan och bygglagen måste ändras så det blir lättare att få fram byggbar mark. Den måste ge mindre makt åt de som slentrianmässigt överklagar alla planer.

   Radera
 2. "storstadsregioner som Stockholm" - där slutade jag att läsa. Man bör skratta, men jag ville ju gråta... Storstad? Man kan inte kalla Stockholm för storstad, möjlitvis för en "storby"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror ju på vad man definierar som storstad. Stockholmsregionen har i dagsläget nästan 2,1 miljoner.

   Det är mer än Prag, Köpenhamn, Bryssel, München. Skulle du inte kalla dessa städer för storstäder?

   Radera