15 maj 2010

Vart tog Janne Josefsson vägen?

Det är bröllopstårtor och bröllopsglassar. Bröllopspoesi och bröllopsmusik. Bröllopsreportage i både TV, radio och dagstidningar. Många är hyllningarna till kronprinsessparet inför den stundande vigseln.

Det är inget fel med bröllopet i sig. Men i och med det aktualiseras frågan om monarkin, varför en debatt kring den vore på sin plats. Problemet är att debatten uteblivit och att vi istället fått skvaller.

Vart tog den granskande journalistiken vägen? Vad hände med SVT och den ”fria televisionen”? Medierna tycks ha glömt sin granskande roll och de kritiska glasögonen har lagts åt sidan. Situationen är minst sagt märklig.

Vi måste kunna föra en diskussion om Sveriges statsskick. Monarkins vara eller icke vara är en både grundläggande och i allra högsta grad politisk fråga.
PR-värde eller ej. I Inget annat sammanhang skulle PR-värde kunna sätta demokratin ur spel. Kungahuset kan verka harmlöst, men monarkin är trots allt en djupt odemokratisk företeelse, något som kan te sig aningen lustigt i ett land där vi i övrigt gärna talar om demokrati.

Det är dags för en riktig debatt om huruvida vi vill ha det så.

Caroline Le Lann Roos

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar