1 januari 2013

Stärk studenternas studiesociala situation!

Vid Liberala Studenters riksårsmöte i december klubbades en rad reformförslag som syftar till att stärka studenternas studiesociala situation och den högre utbildningens kvalitet. Vi anser att studiemedel bör göras sjukpenningsgrundande och att studenter likt andra bör ha rätt att vara deltidssjukskrivna. Beräkningen kring bostadsbidraget bör samtidigt bli mer flexibel och genomföras halvårsvis istället för bara en gång per år. Doktorandernas förutsättningar för forskning bör även förbättras genom att stärka doktorandernas socialförsäkringstrygghet.

Akademiker är inte supermänniskor, som Liberala Studenters nyvalde ordförande Benny Lindholm nyligen konstaterade.

Johan Lind
Liberala Studenter Stockholm

3 kommentarer:

 1. Som skåning minns jag hur Lunds Universitet brukade ha kvällskurser på halv- eller kvartsfart. Det fanns både grundkurser och avancerade kurser och de senare varierade år från år. På så sätt kunde fd studenter komplettera sina utbildningar och bli anställningsbara i nya befattningar. Numera verkar detta i stort sett ha upphört och de flesta kurser ges på dagtid eller är betalda av företag. Om fd studenter skall kunna ställa om innan de mister sina jobb är det viktigt att de avancerade (kandidat och magisters nivå) kvällskurserna kommer tillbaka. Jag förstår mycket väl att de som börjar om och läser på heltid behöver bättre stöd, men det kanske är lika viktigt att de som inser att de bör komplettera sin utbildning ges denna möjlighet innan de blir av med jobbet.

  SvaraRadera
 2. Bidragsregler och SGI-grund skall inte spela någon roll hur de utformas. Det är studier och inte finansiering som skall grunda rätten.

  Det skall heller inte spela någon roll om du väljer att spara på veckor istället för att ta ut fullt studiemedel och dra ner på studietakten "på papperet". Två personer som fått sammma ersättning i pengar och studerat lika mycket skall inte behandlas olika för att de väljer att ta ut sina studiemedel i olika omfattning.

  Äldre studenter får inga bostadsbidrag. Det upphör efter viss ålder. Det är hur konstigt som helst att de som inte behöver (de som i flertalet fall fortfarande bor hemma är berättigade till bostadsbidrag)

  Välkommen till verkligheten. För äldre studenter finns inte så mycket mer än prostitution eller panta burkar. Det är bara väldigt sent som syndarna vaknar. Oftast inte förrän de har egna intressen i saken.

  SvaraRadera
 3. CSN:s regler om hur man tar ut ersättning och följder detta för med sig i olika fall tex. för SGI det liknar andra ersättningar som A-kassor har som får samma följder. För att inte tala om att det spelat roll om arbetsgivaren hetat bemanningsföretag eller dag-för-dag-anställare med bättre eller sämre skyddsnät fram till alldeles nyligen.

  Antagligen finns det lika många man har "mördat" som ligger på gatorna som A-kassan trixat med regelverket såsom CSN trixar.

  Ingen aning om det spelar någon roll hur folk mördar men att dra in försörjningen lär ju leda till samma sak.

  Jag trodde det var Förvaltningsdomstolarna som gav resning och inte media.

  SvaraRadera