12 maj 2009

EU och gränserna

Europaparlamentets kampanj för att få svenska folket att rösta i valet den 7 juni har knappast undgått någon stockholmare. Genom att ställa frågan; hur vill du ha det egentligen? skapar de sannolikt ett intresse bland väljare, som kanske inte tänkt på hur valets utgång kan påverka dem själva.

Sverige frågas exempelvis hur maten ska produceras, hur den ska vara märkt (konsumentupplysning), hur mycket säkerhet som behövs (här i form av fingeravtryck övervakningskameror och polisfigurer) samt vad för soppa som bilen ska köras på.

I andra EU-länder, exempelvis Cypern frågas det också hur gränserna ska se ut. Ska EU vara ett bepansrat fort eller ska gränserna vara möjliga att passera?

Problemet med EU:s gränser är att de är otroligt svåra att ta sig över legalt om man vill arbeta. EU behöver arbetskraften, och handlingskraftiga människor från hela världen vill komma hit och skaffa sig bättre möjligheter. Istället för att få arbetsvisum hamnar de i händerna på människosmugglare. EU behöver helt klart en bättre migrationspolitik.

Dessutom kan de här problemen inte skjutas över på de länder som har gränser mot omvärlden. Vad som händer med de som kommer till EU är hela EU:s angelägenhet, också vår. Därför behöver EU inte bara en humanare men också en gemensam migrationspolitik. Detta kommer Olle Schmidt, nr 2 på Folkpartiets lista kämpa för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar