7 mars 2013

Allt olämpligt kan inte förbjudas

Det är omöjligt att förbjuda allt som är olämpligt att göra medan man kör bil. Frågan är om det inte är bättre att behålla den generella lagstiftning vi har idag. Möjligen kan man förtydliga att det anses vårdslöst att använda kommunikationsutrustning som kräver att man tittar på en skärm och samtidigt trycker upprepade gånger på knappar medan bilen rullar. Man kör bil med ögonen och det är oacceptabelt att ta synen från trafikmiljön ens i ett fåtal sekunder, ibland även i delar av en sekund. Men detta täcks egentligen av befintlig lagstiftning och torde vara uppenbart för alla bilister som har genomgått körkortsutbildning.

Det är samtidigt mycket tveksamt om alla samtal utan handsfree bör förbjudas. Taffliga försök att koppla in en hands-free eller att sätta på högtalartelefon under färd när det ringer skulle snarare stjälpa än hjälpa. Det behöver inte heller vara farligt att läsa ett SMS vid ett rödljus. Och om man ändå ska göra det är det bättre att hålla mobilen i ratthöjd än att gömma mobilen i knät av rädsla för att bli misstänkt för att skicka SMS (om det skulle vara förbjudet). Om vi börjar förbjuda specifika handlingar under bilkörning finns även risken att folk tror att det som inte är förbjudet inte är olämpligt. Men hoten mot förarens koncentration är många och ingen förbudslista i världen kan täcka in allt.

Man bör utreda ungefär hur många som skadas respektive dödas i trafiken varje år med anledning av användning av kommunikationsutrustning, något vi har efterlyst tidigare. Möjligen finns det ett mörkertal eftersom förare antagligen inte vill erkänna att de höll på med mobilen. De bedömda trafikskadorna måste sedan vägas mot de stora fördelar som användning av kommunikationsutrustning i samband med bilkörning faktiskt kan antas medföra i människors liv.

Johan Lind
Liberala Studenter Stockholm

DN. GP. DN. DN. DN. Svt. SR. DN. AB. AB. SR. SvD. GP. SvD. SvD. SvD. SR.

3 kommentarer:

 1. Kan bara säga att denna lag fungerar inte i praktiken. Jag bor själv i Finland var vi har haft denna lag i kraft ett par år. "Alla" pratar på som förr men man är ju givetvis mera observant ifall man möter farbror polisen. Alla poliser orkar inte heller bemöda sig att vända om och ta fast de som uppenbart syndar.
  Att däremot skriva eller läsa sms/email under bilkörning är bara dumt, det behövs ingen lag att förändra detta heller utan det är mera fråga om en beteendeförändring hos det bilburna folket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När F1 förarna börjar använda mobiltelefon i handen under tävlingen kan man tänka sig att tillåta mobil i handen under biltur. Till dess FÖRBJUD TELEFON I HANDEN UNDER KÖRNING. EVENTUELLT KAN HÖGTALAR TELEFON TILLÅTAS, MEN BEST ÄR ATT STANNA BILEN OCH PRATA DÅ. Vissa förare kan inte hantera ratten och växelspaken, hur kan de använda telefonen i handen samtidigt?
   Tekn Dr Ervin Schömer planerare

   Radera
 2. Vilken grad av distraktion utgör ett barn som sitter - enligt rekommendation - i sätet närmast föraren och tappat nappen på golvet ....?

  Jag bara undrar hur i hela friden skall man kunna kontrollera att lagen följs?

  SvaraRadera