18 juni 2010

Dödsstraff är barbariskt och meningslöst

Arkebuseringen av Ronnie Lee Gardner i den amerikanska delstaten Utah aktualiserar debatten om dödsstraffet som fortfarande praktiseras i ett antal länder, däribland USA, Kina, Iran, Saudiarabien och Japan. Dödsstraffet utgör ett barbariskt, meningslöst dödande som kränker rätten till liv och för tankarna till medeltiden. Dödsstraff förefaller inte ha någon betydande allmänpreventiv effekt rörande brottsligheten. Samtidigt finns risken att oskyldiga avrättas. Att låsa in personer som begår de grövsta brotten på livstid räcker gott och har hög individualpreventiv effekt för framtida brottslighet.

I Europa kan vi vara stolta över att dödsstraff inte är förenligt med EU-medlemskap, vilket anses ha bidragit till exempelvis Turkiets avskaffande av det grymma straffet. På den europeiska kontinenten är det bara diktaturen Vitryssland som både utdömer och verkställer dödsstraff. Mer om Vitrysslands kränkningar av mänskliga rättigheter kan läsas på Infobelarus.nu.

Kriminalpolitiken bör ha inriktningen att även personer som döms till riktigt långa fängelsestraff ska ha vård. Samtidigt behöver progressiviteten för notoriska återfallsbrottslingar ses över. Det är stötande att personer i Sverige kan dömas gång på gång i tiotals rättegångar utan att det i rimlig grad resulterar i successivt allt längre fängelsestraff. "Three strikes law" som vissa amerikanska delstater tillämpar är dock alldeles för långtgående.

Amnesty listar flera bra argument emot dödsstraff. DN, GP och SvD. DN. DN om Iran.

Johan Lind

9 kommentarer:

 1. Så blir det när man låter religiösa fanatiker, rednecks och annat patrask stifta lagar.

  Jag blir så förbannad på de retarderade amöborna att jag exploderar vilken sekund som helst!!

  SvaraRadera
 2. Dödsstraff är inte orättvist. Dödar man någon och döms till döden är det ett proportionerligt straff. Man får skörda det man sått. Bevisfrågan är en lurig sak dock och en felaktig dom svår att rätta till. Livstids fängelse bör det dock alltid vara för mord. Att mördaren skall kunna knata omkring fritt medan offret ruttnar i graven är orimligt. Överhuvudtaget tycks man glömma den döde som dömts till döden av brottslingen och den dödes barn, fru, man, föräldrar osv som döms till livstids lidande.

  SvaraRadera
 3. Den som dödar är alltid en mördare. Så rent krasst skall den som dödar mördaren också dödas.

  SvaraRadera
 4. Det enda argumentet mot dödsstraff som biter på mig är att den dömde kan vara oskyldig. Annars känns dödsstraffet som ett helt rimligt straff för t ex mord.

  SvaraRadera
 5. Numerär rättvisa har alltid varit den enfaldiges och de religiösas måttstock.

  När vi då håller på så börde vi avliva samtliga amerikanska presidenter och förmodligen stora delar av västvärldens ledare för att inte tala om kommuniststaternas diktatorer.

  Nä dödstraff är barbari som inte hör hemma i ett sekulärt modernt samhälle.

  SvaraRadera
 6. Inlåsning på livstid är väl en god tanke, men vem fan ska betala för det? jag vägrar... Mina skattepengar ska gå till skola vård o omsorg.
  En kula är billig o effektiv, samtidigt som den garanterar att personen inte återfaller i brott.

  SvaraRadera
 7. Från ggn till annan reflekterar iaf jag över att vi blivit för civiliserade.
  Ta som lille Englas mördare.
  Tror knappast jag är ensam om att anse att genpoolen klarar sig utan den karln.
  Japp.Jag anser till 100% att den mannen förverkat sin rätt till liv.
  I det här landet har vi ändå relativt sett en begränsad mängd våldsdårar-som i riktiga dårar som e farliga för oss alla.
  Dödstraff ser inte jag primärt som ett sätt att utdela hämnd,utan som ett sätt att skapa en tryggare omgivning.
  Sannolikt kommer dagen när den fete lastbilschauffören går på stadens gator och torg igen,å DET om något är inte rätt.
  Så,ja.
  Jag anser Eklund gott kunde dömts till döden.
  Utan minsta tvivel.

  SvaraRadera
 8. Det enda giltiga argumentet mot dödsstraff är att oskyldiga riskerar att avrättas. Allt annat är ren idioti från tramsliberaler och pisshumanister som vägrar inse att vissa människor är närmast att jämföra med rabiessmittade hundar - och dessa skjuter man. Samma sak ska gälla för människorna. Finns absolut ingen anledning att försöka rehabilitera psykopater, inte heller att förvara dem. En kula i nacken, en billig kista, och man kan sen ta hand om resten av världens problem, ett efter ett.

  SvaraRadera
 9. Jag skulle inte heller ha några problem med att se Anders Eklund stekas i elektriska stolen.

  Men samtidigt så visar statistik att mörkhyade människor ofta döms till hårdare straff än vita, i USA. Så rättvisan finns inte riktigt där ännu, och därför ska man nog akta sig för att ha dödsstraff.

  SvaraRadera