4 april 2011

Omöjligt förbjuda allt olämpligt

Det är omöjligt att förbjuda allt som är olämpligt att göra medan man kör bil. Frågan är om det inte är bättre att behålla den generella lagstiftning vi har idag. Möjligen kan man förtydliga att det anses vårdslöst att använda kommunikationsutrustning som kräver att man tittar på en skärm och samtidigt trycker upprepade gånger på knappar medan bilen rullar. Man kör bil med ögonen och det är oacceptabelt att ta synen från trafikmiljön ens i ett fåtal sekunder, ibland även i delar av en sekund. Men detta täcks egentligen av befintlig lagstiftning och torde vara uppenbart för alla bilister som har genomgått körkortsutbildning.

Det är samtidigt mycket tveksamt om alla samtal utan handsfree bör förbjudas. Taffliga försök att koppla in en hands-free under färd när det ringer skulle snarare stjälpa än hjälpa. Det behöver inte heller vara farligt att läsa ett SMS vid ett rödljus. Och om man ändå ska göra det är det bättre att hålla mobilen i ratthöjd än att gömma mobilen i knät av rädsla för att bli misstänkt för att skicka SMS (om det skulle vara förbjudet). Om vi börjar förbjuda specifika handlingar under bilkörning finns även risken att folk tror att det som inte är förbjudet inte är olämpligt. Men hoten mot förarens koncentration är många och ingen förbudslista i världen kan täcka in allt.

Man bör utreda ungefär hur många som skadas respektive dödas i trafiken varje år med anledning av användning av kommunikationsutrustning, något vi har efterlyst tidigare. Möjligen finns det ett mörkertal eftersom förare antagligen inte vill erkänna att de höll på med mobilen. De bedömda trafikskadorna måste sedan vägas mot de stora fördelar som användning av kommunikationsutrustning i samband med bilkörning faktiskt kan antas medföra i människors liv.

Johan Lind
Liberala Studenter Stockholm

DN. GP. DN. DN. DN. Svt. SR..

1 kommentar:

 1. Jag tillämpar regel att inte ens svara i mobilen om jag kör på en trafikerad gata.
  Det är bättre att ringa upp sen än att utsätta sig själv och andra för en förhöjd risk.

  Dagens GPS enheter har en säkerhetsspärr som omöjliggör användning av enheten UNDER KÖRNING!

  Dessutom har dagens GPS tal information!
  Man behöver inte knappa på GPS:n när man kör!
  Vill man betala mer pengar för en röststyrd GPS, så finns det många modeller att välja....

  Kort sagt håller man sig till reglerna att ha BÅDA händer på ratten, så GPS är inte problemet...

  Det är mycket farligare att skriva sms eller prata i en mobiltelefon som man håller i handen!

  Det är OK med en handsfree mobil.

  SvaraRadera